Aanpak erfpacht Amsterdam loopt averij op

Het afschaffen van voortdurende erfpacht in Amsterdam dreigt gigantische vertraging op te lopen door een gebrek aan deskundige ambtenaren. 

Uit een geheime Stoperanotitie blijkt dat wethouder Eric van der Burg voor uitstel van de hervorming van het erfpachtstelsel vreest.

Dat schrijft wethouder Eric van der Burg (erfpacht) in een geheime notitie, in bezit van De Telegraaf. In deze risicoanalyse worden zestien mogelijke risico’s beschreven die de beloofde hervorming van het erfpachtstelsel bedreigen. Vooral een tekort aan ambtenaren met verstand van erfpacht wordt als een groot probleem benoemd.


De gemeente bezit 80 procent van de grond in Amsterdam, ongeveer 110.000 woningbezitters en eigenaren van bedrijfspanden betalen pacht voor het gebruik van de grond. Het is nu nog niet mogelijk om van de pacht af te komen, maar de huidige coalitiepartijen D66, VVD en SP hebben beloofd dat te veranderen.

Maar in de toekomst kunnen huiseigenaren ervoor kiezen om de prijs van de grond onder hun woning in één keer af te kopen. De stad blijft eigenaar, maar stuurt daarna geen rekeningen meer. Dit wordt eeuwigdurende erfpacht genoemd.

Volgens Van der Burg gaat de afkoop in de zomer van 2016 van start. Maar dat lukt alleen als de in kaart gebrachte problemen geen roet in het eten gooien. De wethouder vreest voor juridische en fiscale regels die de introductie van een eeuwigdurend stelsel mogelijk in de weg staan. Zo blijkt het lastig om een systeem te bedenken waarbij eigenaren van een appartement de erfpacht kunnen afkopen, ook als de buren in hetzelfde complex dat niet willen.

Een van de grootste risico’s is het dreigende gebrek aan ambtenaren. Zo worden veel in erfpacht gespecialiseerde ambtenaren gebruikt voor andere projecten binnen de gemeente. In de analyse suggereert Van der Burg dat het inhuren van externe deskundigen een oplossing kan zijn, maar waarschuwt voor de extra kosten die daarmee gemoeid zijn. „Hierbij speelt ook dat het gaat om specifieke expertise die niet breed beschikbaar is”, aldus de VVD-bestuurder.

Daarnaast blijkt het volgens de wethouder zeer lastig om de financiële gevolgen voor de stadsschatkist in te schatten.

Momenteel hoesten alle erfpachters samen jaarlijks ongeveer 80 miljoen euro op. Dat bedrag wordt op de lange termijn steeds lager naarmate meer erfpachters hun perceel vrijkopen. PvdA en GroenLinks hadden eerder gevraagd om de geheime risico’s van de erfpachtvernieuwing in het openbaar te kunnen bespreken. Vandaag 10 maart wordt dat verzoek besproken door burgemeester en wethouders.

bron: Telegraaf

Reacties