Zaanstad schrapt extra verhoging ozb

Zaanstad hield vorig jaar twaalf miljoen over.

De extra verhoging van de onroerende zaakbelasting van twee procent willen burgemeester en wethouders volgend jaar niet door laten gaan. Het rooskleurig financieel vooruitzicht maakt dat mogelijk.



Onroerendezaak-belasting (OZB) is een belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. Ook als u uw pand niet als woning gebruikt, betaalt u OZB.

Wethouder Dick Emmer presenteerde gisteravond in het Zaanstad Beraad de financiële staat waarin Zaanstad zich bevindt en die de ruimte aangeeft die het college en de gemeenteraad in het najaar hebben om een nieuwe begroting te maken.


Onzekerheid is ongeveer de rode draad in de financiële huishouding omdat van veel rijksbijdragen niet bekend is hoe die uitpakken. Maar duidelijk is dat de zware jaren achter de rug zijn en dat er weer wat uitgegeven kan worden. Daardoor kan de twaalf miljoen die Zaanstad vorig jaar overhield – ook dat nieuwtje kon Emmer bekend maken – apart gezet worden voor de opvolger van Inverdan. De gemeente gaat dit jaar onder de naam 'Plan voor de stad' de discussie met inwoners aan over wat er moet gebeuren om Zaanstad sterker te maken.

Tekort

Toch laten de berekeningen zien dat de gemeente in 2017 en 2018 opgeteld vier miljoen tekort komt. Maar die getallen zijn zo onzeker dat Emmer nog geen plannen heeft gemaakt die tekorten weg te poetsen. De sfeer is duidelijk anders dan bij financiële presentaties van de afgelopen jaren. In plaats van verder bezuinigen zijn er nu weer ideeën om iets meer te doen. Zo hebben B en W een lijstje gemaakt van dingen die zij met meer geld beter willen doen. Betere huisvesting van scholen, staat hoog op bet lijstje. Ook wil het college meer doen aan de gezondheid. Volgens Emmer gaat het dan vooral om het voorkomen van ziekte door roken, drinken en ongezond eten te ontmoedigen.

Behalve via de ozb wil het college de woonlasten ook verlagen door iets aan de rioolheffing te
veranderen. Dat kan door die niet bij gebruikers maar bij eigenaren in rekening te brengen, wat voor huurders een voordeel zou zijn. Volgens Emmer kan ook gedacht worden aan een heffing naar gezinsgrootte.

De zogenaamde kadernota die Emmer presenteerde is de eerste aanzet tot een nieuwe begroting. Het geeft de richting en de grenzen aan voor de begroting. Het debat over de kadernota begint in de loop van mei. In juni besluit de gemeenteraad waar het zwaartepunt in de nieuwe begroting moet komen.

bron NHD



Reacties