Onbehoorlijk bestuur gemeente Amsterdam verweten bij omzetten erfpacht

De gemeente Amsterdam is door het gerechtshof Amsterdam teruggefloten in een erfpachtkwestie waarbij de erfpachter bij een conversie een canon moest gaan betalen alsof er sprake was van een compleet nieuwe uitgifte in erfpacht.

Dat zou een hogere canon betekenen. Het hof verwijt de gemeente Amsterdam dat het zich daarbij niet heeft gehouden aan beginselen van behoorlijk bestuur.

Dat blijkt uit een uitspraak van het hof deze week. Advocatenkantoor Corten De Geer die de erfpachter in deze zaak bijstond spreekt van een belangrijke uitspraak: “De gemeente mag bij de conversie geen misbruik maken van de situatie dat de erfpachter aan de locatie gebonden is”.



De positie van een erfpachter van wie het tijdelijke recht wordt geconverteerd (omgezet) naar een voortdurend recht, laat zich niet vergelijken met nieuwe uitgifte van een erfpachtrecht. Een conversie is eerder te vergelijken met een herziening van de canon na verloop van het tijdvak bij een voortdurend recht.

Dit oordeelt het gerechtshof Amsterdam in een tussenarrest van 7 juli 2015, dat was aangespannen door een erfpachter die bij conversie een canon moest gaan betalen alsof er sprake was van een eerste uitgifte in erfpacht. "Dit leidt het hof tot het oordeel dat het gemeentelijk beleid op dit punt niet voldoet aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur".

De gemeente zal, afhankelijk van de stijging van de canon, overgangsbeleid dienen in te voeren. Verder zullen de grondwaarde, het canonpercentage en de aftrek voor de toekomstige grondwaarde door deskundigen moeten worden vastgesteld. Daarmee gaat een reeds lang door de gemeente gehanteerd, en in het algemeen als eenzijdig en onredelijk ervaren, beleid van tafel.

Bij conversie zal de gemeente niet langer eenzijdig en naar believen de canon kunnen vaststellen, maar zal deze objectief vastgesteld moeten worden, indien nodig, door onafhankelijke deskundigen. Dat is immers het uitgangspunt bij het bepalen van de canon bij tussentijdse herziening.

Wat het arrest voor de reeds geconverteerde erfpachtrechten betekent is nog niet bekend. Het zal in ieder geval wel effect hebben voor tijdelijke rechten die nog geconverteerd moeten worden. De zaak werd aan de zijde van de erfpachter behandeld door mr. L.E. de Geer.

bron: vastgoed journaal  -  Corten de Geer Advocaten


Reacties

Een reactie posten