Oproep tot referendum over herziening erfpacht Amsterdam

Het voorstel van de gemeente Amsterdam om de erfpachtsystematiek in de hoofdstad te herzien stuit op verzet.


Tegenstanders verenigd in Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba) eisen een referendum.



De stichting stelt dat het plan dat nu op tafel ligt een financiële strop voor woningeigenaren betekent die in sommige gevallen wel in de tonnen kan lopen.

Ruzie om grondwaarde

De gemeente gaat huizenbezitters vanaf 2016 de mogelijkheid bieden de erfpachtcanon voor eeuwig af te kopen. Huishoudens kunnen dan niet langer worden geconfronteerd met een onverwachte verhoging van de jaarlijkse afdracht. Wie niet in staat is in één keer af te kopen, kan kiezen voor een canon die slechts met de inflatie wordt verhoogd.

Twistpunt is echter de vaststelling van de grondwaarde. In haar rapport adviseert een daartoe opgezette grondwaardecommissie (GWC) die te berekenen op basis van de WOZ-waarde minus de gecorrigeerde herbouwkosten van de woning, de zogeheten 'residuele grondprijsmethode'. Daarmee eigent de gemeente zich de stijging van de huizenprijzen toe, stelt Seba. De herbouwkosten stijgen immers amper.

'Blanco cheque voor de gemeente'

In een brandbrief aan het college van Burgemeester en Wethouders eist Seba een volksraadpleging over het voorstel. Daartoe hoeven geen handtekeningen te worden verzameld omdat een soortgelijke referendum in 2014 niet doorging. Toen trok de toenmalige gemeenteraad haar plannen voor modernisering van het erfpachtsysteem in. B&W heeft tot 2 december om te reageren op het referendumverzoek.

'Wie nu een huis in Amsterdam koopt op gemeentelijke erfpachtgrond schrijft een blanco cheque uit aan de gemeente', stelt Seba-voorzitter Koen de Lange. 'De gemeente trekt alle waardestijging naar zich toe. Ook mensen die reeds voor vijftig jaar hun canon hebben afgekocht — en dus de hele grondwaarde al eens hebben voldaan — zullen opnieuw worden aangeslagen.'

Volgens wethouder grondzaken Eric van der Burg is het college nog bezig met de uitwerking van het GWC-advies. Vaststaat dat bestaande erfpachters met een korting zullen worden verleid om over te stappen naar het nieuwe systeem, zegt hij.


bron: fd.nl



Reacties