Erfpachtvereniging dagvaardt Gemeente Zaanstad


De Gemeente Zaanstad is op 2 november 2016 gedagvaard door de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) om zich te verantwoorden over haar onredelijke en oneerlijke erfpachtbeleid. 


In 2007 heeft de Gemeente in het geheim haar beleid ten aanzien van de berekening van de waarde van de bloot eigendom gewijzigd. Het nieuwe beleid is zeer nadelig voor de erfpachters. De Gemeente hanteert sinds 2007 een onredelijk hoge en niet marktconforme koopprijs. Daardoor is de gemiddelde omzettingsprijs van grond op erfpacht naar vol eigendom gestegen van € 7.000 naar € 35.000.

De BEZ ziet geen andere mogelijkheid om de Gemeente op haar verantwoordelijkheid te wijzen richting huizenbezitters met Erfpacht. Daarbij heeft de BEZ afgelopen vijf jaar getracht in goed overleg met het College van Burgemeester en Wethouders tot een passende oplossing te komen. 

Opzettelijk Zaankanters niet informeren


Als huizenbezitter mag je verwachten dat een Gemeente je tijdig en volledig informeert over deze zeer nadelige beleidswijzigingen of met een geleidelijke overgangstermijn haar inwoners de mogelijkheid geeft om een weloverwogen keuze te maken. Dit was ook de wens van de Gemeenteraad, maar op het laatste moment is besloten het beleid in het geheim te wijzigen om een ‘run op de oude regeling’ te voorkomen.

Grote onzekerheid 


NHD Zaanstreek 25-11-2016
Door het huidige beleid van de Gemeente Zaanstad hebben huizenbezitters geen enkele zekerheid over de erfpachtcanon die huizenbezitters met Erfpacht in de toekomst moeten betalen. Banken zijn niet happig om erfpachthuizen te financieren. Hierdoor zijn huizenbezitters bij verkoop welhaast gedwongen de grond aan te kopen voor een prijs die de gemeente eenzijdig bepaald. De situatie wordt helemaal pijnlijk bij werkeloosheid, scheiding, ziekte en andere vormen van gedwongen verkoop. Met een mogelijk grote restschuld als gevolg.

Boekhoudkundige truc 


De BEZ is ontzet. Hoe kan een Gemeente in het geniep drieduizend Zaanse gezinnen in grote onzekerheid storten. Simpelweg omdat Zaanstad het gat in haar huishoudboekje met ruim honderd miljoen euro moest dichten. Dit soort politieke streken wil de BEZ graag getoetst hebben door een onafhankelijk rechter.

Eis BEZ 


De belangrijkste eis van de BEZ is dat Gemeente gehouden is de bloot eigendom te verkopen tegen een prijs berekend conform het vóór 2007 geldend beleid. In ieder geval tegen een prijs die is vastgesteld op een redelijke marktconforme wijze. Daarnaast vraagt BEZ de rechter om de door Gemeente gehanteerde algemene erfpachtvoorwaarden te toetsen. Een groot deel van die voorwaarden is in haar ogen oneerlijk en in strijd met het (Europees) consumentenrecht.

Bekijk de BEZ Tijdlijn voor de laatste stand van zaken.


Reacties

Een reactie posten