Procureur generaal vrijwaart gemeente (overheid) van strenge eisen consumentenrecht en laat daarmee erfpachter in de kou staan



Het geschil gaat over het beleid voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom en de Algemene Bepalingen Erfpacht die zijn vastgesteld in 1978 en 1991. De laatste uitspraak was op 14 juni 2022 door het gerechtshof Den Haag en nu is het wachten op een arrest van de Hoge Raad. De BEZ is in cassatie gegaan en de gemeente heeft incidenteel cassatieberoep ingesteld.

Op 20 oktober jl. heeft de procureur generaal, naar aanleiding van de standpunten van partijen, een conclusie ingediend waarmee hij advies uitbrengt aan de Hoge Raad over de wijze waarop de zaak kan worden beslist. De procureur heeft geconcludeerd dat zowel het cassatieverzoek van BEZ als dat van de gemeente moet worden verworpen. Naar aanleiding daarvan kunnen partijen, middels een zogenaamde Borgersbrief, reageren en aangeven wat zij van dit advies van de procureur vinden. 

De gemeente heeft daarvan afgezien. BEZ heeft wel een Borgersbrief ingediend waarbij erop wordt gewezen dat de benadering van de procureur ten aanzien van het canonherzieningsbeding de gemeente als overheid teveel vrijwaart van de strenge eisen van het consumentenrecht en daarmee de erfpachter/consument in de kou laat staan. Het is nu aan de Hoge Raad om het laatste oordeel te vellen.